logo

P1070286

150ste metselaar

 

Ity 1.me

Groen Cement verwelkomt Ity Busstra als 150e metselaar
Het gaat goed met onze metselaarsploeg: net voor de zomer sloot de 100e zich bij ons aan en in november konden we al de 150e welkom heten: Ity Busstra uit Dedemsvaart. Tot haar eerste kind zich aandiende was zij kleuterjuf. Op de vraag van kleuters wat zij later wilde worden, antwoordde zij steevast: tuinman. Die droom kwam uit en inmiddels is zij al weer zo’n zeven jaar tuinman van de door haar ontworpen droom-speel-ontdektuin ‘De kleine tuinman’. Daar kunnen baby’s, peuters en kleuters op avontuur gaan, dromen, spelen en met hun zintuigen van alles ontdekken. Zo hoopt ze heel veel kinderen diepe natuurervaringen mee te geven, ervaringen die ze zich uit haar eigen jeugd nog heel goed kan herinneren: “In onze nieuwbouwtuin stonden van die knalrode salvia’s. Mijn vader leerde me dat je daar ‘honing’ uit kon zuigen. Dat vond ik zo grappig om te doen en lekker was het ook. En de geur van de ribes met die mooie lichtroze bloemen doen mij nog altijd herinneren aan dat hoekje van de tuin waar ik speelde onder die grote struik. Toen ik iets groter was liep ik op vakantie in Duitsland door een woud van varens waar het zoemde van de bijen. Dat heeft grote indruk op me gemaakt door het immense geluid, dat ik eerst niet goed kon thuisbrengen. Ook mocht ik heel graag in bomen klimmen.”

Ity vindt het heerlijk kinderen om zich heen te hebben en hen iets te leren, te laten ervaren en die verwondering te zien: “De doelstelling is voor mij niet alleen dat ze het natuurlijk leven leren kennen, maar vooral ook dat ze de relatie zien tussen alles wat leeft, dat het een cirkel is die alles met elkaar verbindt, een meer spiritueler doel. Daarbij ga je wat je kent ook beter beschermen en die waarde leren zien is van groot belang voor de aarde. Maar ook het kind weer kind laten zijn. Graag gun ik kinderen dat ze hun eigen fantasie en creativiteit mogen ontdekken en al spelende vies mogen worden. Dat kan hier door buitenspel met natuurlijke materialen. De verwondering en beleving worden daardoor dieper.”

Haar tuin draagt de naam ‘De kleine tuinman’, naar het lievelingsboek uit haar juftijd. Het leuke is dat die naam kinderen ook vaak het gevoel geeft dat zij zelf de kleine tuinmannen zijn, die mogen meehelpen in de tuin. Ze mogen slepen, graven en bouwen in de tuin die bewust onoverzichtelijk is ontworpen, dat maakt het des te spannender.
Het activiteitenaanbod is heel divers. In schoolvakanties zijn er vaak één of twee dagen dat de tuin geopend is voor gezinnen en groepen van kinderopvang en is er altijd een creatieve activiteit voor kinderen en volwassenen. In het voorjaar en in het najaar is er een serie van zeven woensdagochtenden voor een peutergroep (ouder met kind). Basisscholen komen met kleutergroepen en kinderdagverblijven en andere scholen komen voor een natuurdag. Leerlingen van het voorgezet onderwijs komen regelmatig hun maatschappelijke stage hier doen en snoeien en werken dan samen in de tuin. Ook studenten van de Groene Welle die voor hovenier leren maken hier elk jaar een project met elkaar.
Daarnaast geeft Ity workshops en trainingen om medewerkers van kinderdagverblijven te leren over jonge kinderen in een natuurrijke omgeving en wat je dan zoal kunt doen, maar ook hoe je eigen houding belangrijk is en hoe je het kind in jezelf weer kan laten spelen.

In het voorjaar van 2014 komt er weer een droom van Ity uit: een boek voor iedereen die met jonge kinderen werkt, jonge kinderen verzorgt of ze zelf heeft en iedereen die geïnteresseerd is in het jonge kind en zich graag wil verdiepen in de mogelijkheden die er zijn om met jonge kinderen buiten avonturen te beleven. Het boek gaat heten: ‘Kaboutersoep en wonderblaadjes’ en verschijnt bij uitgeverij A3 boeken.

Tot slot geeft Ity antwoord op de vraag waarom zij naast tuinman ook metselaar wilde worden: “Al jaren ben ik aangesloten bij Springzaad en word daar altijd erg enthousiast van de geïnspireerde mensen en mooie projecten. Ik hoop bij Groen Cement verder geïnspireerd te raken, temeer omdat in de ontdektuin genoeg groepen van kinderdagverblijven komen, ik meerdere buitenruimtes heb ontworpen voor kinderdagverblijven en ik nu graag verder wil met trainingen, workshops en lezingen voor begeleiders van jonge kinderen, want dit vind ik erg mooi om te doen, het doorgeven van mijn eigen verwondering.”

Meer over Ity Bustra op Groen Cement klik dan [hier]