logo

P1070286

DE DAG VAN DE GROENE KINDEROPVANG

18 MEI 2021 IS DE DAG VAN DE GROENE KINDEROPVANG!

Met trots presenteren wij het nieuwe logo van de "Dag van de Groene Kinderopvang" 2021:

210122 2021 Dag van de Groene Kinderopvang

Download hier de verschillende versies van het logo om te gebruiken voor promotie van de dag en je eigen activiteiten:

 Logo - Dag van de Groene Kinderopvang 2021:  Kleurplaat - Dag van de Groene Kinderopvang 2021:
 LOGO DVDGKO 2021 - JPG  KLEURPLAAT DVDGKO 2021 - JPG
 LOGO DVDGKO 2021 - PDF  KLEURPLAAT DVDGKO 2021 - PDF
   

Wat is de Dag van de Groene Kinderopvang?

Elk jaar, op de 3e dinsdag in Mei, organiseert Stichting Groen Cement de “Dag van de Groene Kinderopvang” (DVDGKO). Deze dag heeft één duidelijk doel:

De kinderopvang groener maken en Groene kinderopvang zichtbaar maken!

Op deze ‘groene’ dinsdag roepen wij alle Kinderopvangorganisaties op om collectief zoveel mogelijk natuur(belevings)activiteiten te doen met de kinderen en dit actief te laten zien aan de buitenwereld. Op deze manier kunnen we gezamenlijk naar iedereen uitdragen dat natuurbeleving en buitenspelen essentieel zijn voor het gezond opgroeien van onze kinderen.

Dit jaar vieren we de 7e editie en valt de ‘Dag van de Groene kinderopvang’ op dinsdag 18 mei 2021.

In de natuur staat niks stil. Alles in de natuur blijft zich ontwikkelen en groeit groter en sterker. Planten en dieren zijn flexibel. Wanneer er iets onverwachts verandert dan passen ze zich aan en ontwikkelen ze de eigenschappen die ze nodig hebben om te blijven floreren.

(Groene) professionals hebben het afgelopen jaar veel werk verzet in onzekere tijden en zich aangepast aan de veranderde situatie. Om vol te houden en om te groeien heb je doorzettingsvermogen nodig. Daarbij kun je bovendien goede ‘voeding’, input voor je professioneel handelen gebruiken. Deze ‘voeding’ kan alledaags en schijnbaar onbelangrijk lijken; een wandeling, buiten koffiedrinken, een fietstocht, in de tuin werken. Deze dagelijkse groene input is echter essentieel, naast de verdieping vanuit theorie (kennis) en vaardigheden. Daarom hebben we voor deze 7e Dag van de Groene Kinderopvang het volgende thema gekozen:

Groene professionals groeien door! – Thema DVDGKO 2021

DVDGKO2021

Daarin lees je de aanmoediging om vol te houden en door te gaan. Tegelijk komt de vraag naar boven, waardoor groei ik eigenlijk, wat heb ik nodig aan verdieping, waar en hoe vind ik die?
Samen met je collega’s, kinderen en ouders kun je aandacht geven aan dat waar je trots op bent binnen jullie groene opvang en waar je met elkaar nog nieuwe groene stappen wilt zetten.

Aanloop naar de Dag van de Groene Kinderopvang

- 10 mei 201- De Outdoor Learning and Living academy (onze samenwerkingspartner vanuit het lectoraat van de Hogeschool Leiden) heeft een prachtig (buiten)  aanbod. https://www.hsleiden.nl/nascholingen/outdoor-living-en-learning-academy/index.html
- 12 mei 2021- Samen met ANMEC/IVN organiseren we een minisymposium (online) https://anmec.nl/aanbod.html?id=21899
- 18 mei 2021- De dag van Dag van de Groene Kinderopvang

ACTIVITEITEN OP DE DAG VAN DE GROENE KINDEROPVANG

Dit jaar hebben we dus geen specifiek thema voor de activiteiten op de DVDGKO in 2021. Je bent dit jaar helemaal vrij om invulling te geven aan je groene activiteiten op deze dag. Maar……

Dit thema nodigt je natuurlijk wel uit om een stapje extra te zetten en jezelf uit te dagen. Doe eens iets wat je nog niet eerder met de kinderen hebt gedaan. Iets wat jou als groene professional nieuwe ervaringen of vaardigheden geeft. Leg bijvoorbeeld een moestuin aan als je die nog niet hebt, of haal eens een keer een slang naar de opvang. Misschien kan je zelf wel eerst iets nieuws leren over iets in de natuur en dit vervolgens op de DVDGKO overbrengen op de kinderen waar je mee werkt.
Kortom, doe iets nieuws, ontwikkel jezelf…… En groei door!

Meedoen?
Wij nodigen alle kinderopvanglocaties, pedagogisch medewerkers, kinderen, ouders, opa’s en oma’s en iedereen in Nederland uit om op deze derde dinsdag in mei, de dag van de groene kinderopvang, met natuur en lekker buiten aan de slag te gaan. Inschrijven hiervoor is niet nodig. Doe leuke activiteiten met kinderen, natuur, natuurlijke materialen, planten, dieren enz. Laat vervolgens de hele wereld weten wat je hebt gedaan, door foto’s en video’s te delen via al je mediakanalen. Je kunt hiervoor de hashtags #DVDGKO en #groencement gebruiken en Groen Cement zal zoveel mogelijk van jullie berichten delen en verder verspreiden.

Fotowedstrijd

Ook dit jaar organiseren wij weer een spetterende Fotowedstrijd, net zoals de voorgaande jaren. Stuur ons je mooiste, meest inspirerende en muzikale foto die je hebt gemaakt tijdens de Dag van de Groene Kinderopvang. Van 18 tot en met 22 mei kan je de foto’s naar ons opsturen, waarna wij op 24 mei de winnaars bekend zullen maken. Ook dit jaar zijn er weer verschillende prijzen te winnen. Hier zullen we je binnenkort meer over vertellen.

 

Aanloop naar de Dag van de Groene Kinderopvang

In de aanloop naar deze dag zullen we inspiratie, activiteiten en meer posten op onze social media pagina’s en onze website. Maar voel je als kinderopvanglocatie of pedagogisch medewerker ook vrij om ideeën, activiteiten en meer met ons te delen. Wij zullen in aanloop naar deze spetterende dag alles wat we van jullie ontvangen verder delen. Zo kunnen we samen de hele kinderopvangsector inspireren.