Nieuws & Events

onze groene agenda

Events 2024

Jaarthema 2024: We praten in-met-over de natuur.

Dag van de Groene Kinderopvang

21 mei 2024

Op dinsdag 21 mei 2024 is het alweer de 10e Dag van de Groene Kinderopvang. Daarom verloten we samen met 10 sponsoren 10 presentjes naar aanleiding van onze fotowedstrijd! Wil je ons initiatief als sponsor steunen? We zijn nog op zoek aan een aantal sponsoren. Mail ons dan op info@groencement.nl. Onze sponsoren vermelden we ook op onze website.

Ook hebben we op onze website leuke nieuwe activiteiten toegevoegd. Stel jouw groene locatie bijvoorbeeld in de week van de Dag van de Groene Kinderopvang open ter inspiratie voor andere kinderopvanglocaties. En Kinderopvang Totaal geeft mooie prijzen weg in het kader van NK Tegelwippen. Doe je mee? 

Deze dag staat in het teken  van het jaarthema ‘We praten met-in-over de natuur’. Het nieuwe logo van de Dag van de Groene Kinderopvang 2024 kun je downloaden op onze website

 

Workshop Eco-Dyeing

25 mei 2024 van 13:00-16:00 uur in Gorinchem

We hebben een superleuke en duurzame fotoprint event waar je aan mee kunt doen op 25 mei van 13-16 uur, Groenmarkt 1 in Gorinchem!
Leuk en leerzaam voor jezelf en je kids:
– workshop ecodyeing
– verdieping op het onderwerp fotoprint

– aansluitende wandeling
 

Prijs (inclusief materiaalkosten):
€ 40,- voor metselaars
€ 50,- voor belangstelling

Er zijn beperkt aantal plaatsen, dus meld je gauw aan: info@groencement.nl

 

Over Juul en de workshop:
‘Mijn naam is Juul en ben sinds kort werkzaam bij Groen Cement. Ik heb een grote liefde voor de natuur. In de workshop gaan we sokken op natuurlijke wijze verven. Textiel kan namelijk kleur hebben zonder chemicaliën. In de workshop gaan we een stukje terug in de tijd want men kleurde vroeger altijd met natuurlijke materialen. Ik hoop jullie 25 mei te zien!’

4 SEIZOENEN training:
Groene kinderopvang; ervaren en ontwikkelen met de seizoenen

15 juni 2024, 19 oktober 2024, 18 januari 2025, 12 april 2025 van 10.00-13.00 uur bij ’t Koetje in Bathmen.

In elk seizoen is er van alles te doen. Deze leergang is een verdieping op onze seizoensspreekuren. We gaan ervaren en doen, leren en verdiepen, ontwerpen en plannen maken voor de eigen praktijk. Je bent van harte uitgenodigd om samen met ons elk seizoen jouw skills als groene pedagoog te verdiepen.

Dit doen we op één van onze inspirerende groene kinderopvanglocaties ’t Koetje in Bathmen. Onze trainers Janneke Hagenaar en Anne van der Veen hebben een prachtig programma gecreëerd. We starten op 15 juni met onze Zomer leergang.

INHOUD 

  1. Zaterdag 15 juni 2024 | 10.00-13.00 uur; zomer met zand, zon en water

Wat zijn binnen de groene kinderopvang in de zomer uitnodigingen en uitdagingen?

Wat leren we in en van de natuur. Welke nieuwe skills komen we tegen? We gaan leren over sensomotoriek, embodied learning en vies worden als kans en uitdaging. We maken samen iets op de locatie om achter te laten en dat idee kun je op je eigen locatie uitwerken.

  1. Zaterdag 19 oktober 2024 | 10.00-13.00 uur; herfst in geuren en kleuren

In deze bijeenkomst gaan we aan het werk met verzamelen en oogsten. We leren meer over taal en taal-denkgesprekken in de natuur. We ontwerpen vanuit risicovol spel. En welke loose parts geeft de natuur in de herfst?

  1. Zaterdag 18 Januari 2025 | 10.00-13.00 uur; winter vertragen en verwachten

In deze bijeenkomst staan we stil, denken we na over wat er in stilte in de natuur gebeurt en nodig is. We gaan leren over dieren in de winter, comfortabel plekken binnen en buiten om rust en ruimte te ervaren. En we maken materiaal voor de dieren om in de tuin te gebruiken.

  1. Zaterdag 12 April 2025 | 10.00-13.00 uur; lente groei en voeding

In deze bijeenkomst gaan we zaaien, poten en stekken. We gaan leren over de moestuin, het belang van gezonde voeding. We maken een tuinplan of een receptenboek.

Prijs:
Metselaars 300,-
Belangstellenden 350,-

Locatie:
Kinderopvang ’t Koetje in Bathmen

Aanmelden: info@groencement.nl.

 

Zomerspreekuur

Woensdag 5 JUNI | 19:00-21:00 | Zoom

We staan stil bij ons jaarthema en hoe we hier in de zomer invulling aan kunnen geven. Ook voor al je groene vragen is dit het moment om aan te haken.

Yvonne Pijnenburg, Gastouder Klein Domein, deelt tijdens het zomerspreekuur haar ervaringen en kennis met ons vanuit haar werk als juf, gastouder, pedagogisch coach gekoppeld aan het jaarthema; we praten met-in-over de natuur.

Denk aan vragen als;

  • Hoe leren kinderen in de buitenruimte?
  • Waar zie ik verschillen tussen de kinderen?
  • Welke rol speelt de natuur in het spel?
  • Zorg ik dan ook voor variatie?
  • Waar zie je spelaanleiding en kansen?
  • En hoe begeleid ik het als pedagoog spelen in de natuur?
  • Over observaties en het belang van een voorbereide omgeving. Heb jij het belang van documenteren al ontdekt? De verhalen over spel en taal van de groep kinderen zijn een rijke bron om steeds een vervolg aan te geven.

Kosten: Gratis voor metselaars.
€25,- voor belangstellenden.
Aanmelden: info@groencement.nl.

Groen Cement College voor Gastouders

Zaterdag 14 september |  09.30 – 16.00 uur | Delfgauw 

Hou deze dag vrij in je agenda! Meer info volgt t.z.t.

Locatie: Buitengoed De Uylenburg
Adres: Noordeindseweg 70, 2645 BC Delfgauw

 

Kosten: €125,- metselaars.
€175,- voor belangstellenden.
Aanmelden: info@groencement.nl.

Herfstspreekuur

Woensdag 18 september | 19.00-21.00 uur | Zoom

We staan stil bij ons jaarthema en hoe we hier in de zomer invulling aan kunnen geven. Ook voor al je groene vragen is dit het moment om aan te haken. 

Kosten: Gratis voor metselaars.
€25,- voor belangstellenden.
Aanmelden: info@groencement.nl.

ACADEMIE

“Kruip in de huid van…” Over verrijkende natuurervaringen voor kinderen en PWers

11 oktober |  9 november | ’t Koetje, Bathmen (Overijssel)

Trainer: Elizabeth Binsbergen
Wanneer:
11 oktober (9.00 – 11.30 uur), 9 november (9.30 – 16 uur)
Locatie:
’t Koetje in Bathmen (Overijssel)
Prijs:
Metselaars 300,-
Belangstellenden 350,-
Aanmelden:
info@groencement.nl

“Kruip in de huid van…” is een training over hoe natuur verrijkend kan zijn voor kinderen en ook voor jou als begeleider.Praktische Groen Cement training van 3 dagdelen (op vrijdagochtend 11 okt 9.30 – 12.00 en zaterdag 9 november 9.30 – 16 uur 2024). Deze training is bedoeld voor uitvoerend Pedagogisch medewerkers en voor Gastouders, iedereen die kinderen van 0 – 6 jaar, opvangt en mee-opvoedt.

Programma:

Vrijdag 11 oktober 9.30 – 12.00 uur
Start met stellingen spel. o.a. de stelling: “Natuur verzorgt een deel van de opvoeding, PWers kunnen achterover leunen.” In deze 1,5 dag en op je eigen locatie ga je deze stelling onderzoeken, ermee spelen en oefenen en uitproberen. Verder komt aan de orde: Natuur levert rijke taal. Natuur is niet af, je kunt er nog van alles mee doen, van maken, mee spelen, bij fantaseren. Natuur vraagt ook om rijke taal. Hier doen we een paar oefeningen mee. Buiten gaan we oefenen met nieuwsgierige vragen stellen.

En we doen 3 activiteiten waarin we taal en natuur koppelen:
– 0-2 jaar voelnatuur & beweegnatuur
– 2-4 jaar verwondernatuur & vergelijknatuur
– 4- 6 jar onderzoeknatuur & doe+maaknatuur
Binnen: huiswerkopdracht bespreken. Je krijgt “Observatie-Actie formulier” mee.

Tussen 11 okt en 9 nov observeer je kind & natuur, stel je vragen aan kinderen en aan je collega’s en probeer je wat jouw reactie kan zijn en test je een korte natuuractiviteit.

Zaterdag 9 november 9.30 – 16 uur
Natuurrijke vrolijke startactiviteit: die je ook zo op de opvang kunt doen met kinderen. Huiswerk bespreken en een paar van de activiteiten buiten doen, zo krijg je nieuwe inzichten en ideeën. En intussen letten we op: Welke taalvaardigheid oefent een kind? Welke zintuigen komen aan bod? Hoe kan een kind hiervan groeien? (sociaal/ soc. emotioneel/ motorisch (grove/fijne)/ cognitief/ creatief)
Zelfmaak lunch: natuur-pannenkoeken bakken van melk van de koeien en meel dat we zelf malen. Boek: “Alles voor een pannenkoek” Natuurbeleving vanuit een verhaal en iets maken: Trekvogel belevenis met windvaan. Korte nabespreking met vertelstok. Wat leverde deze Groen Cement training jou op? Hoe denk je nu over de stelling: “Natuur verzorgt een deel van de opvoeding, PWers kunnen achterover leunen.” ?

 

OVER ELIZABETH

Elizabeth Binsbergen heeft veel ervaring met trainingen voor volwassenen, met activiteiten voor kinderen in de natuur en als jeugdwerkadviseur. Ze heeft daarna o.a. gewerkt bij Natuurmonumenten en als adviseur & trainer voor vrijwilligers in het jeugdwerk. Sinds oktober 2016 is Elizabeth ook coördinator van NME de Naturij, centrum voor natuur- en duurzaamheidseducatie in Drachten. Ze is bevoegd Natuursprong trainer en heeft een licentie voor Peuters in het wild van Natuur is een feest.

Metselaarsdag

Zaterdag 12 oktober |  09.30 – 13.00 uur | SKRS Schagen

Noteer alvast in je agenda! Het belooft een inspirerende middag te worden op een inspirerende locatie. Gratis voor metselaars. Geen metselaar, wel interesse? Je bent erbij voor 45 euro! Reserveer alvast je plekje door je aan te melden via info@groencement.nl.

Kosten: Gratis voor metselaars.
€45,- voor belangstellenden.
Inclusief hapje en drankjes.

Aanmelden: info@groencement.nl.

 

Metselaarsdag

Woensdag 20 NOVEMBER | 16.00-19.00 uur | Mundo Schiedam

Noteer alvast in je agenda! Het belooft een inspirerende middag te worden op een inspirerende locatie. Gratis voor metselaars. Geen metselaar, wel interesse? Je bent erbij voor een 45 euro. Reserveer alvast je plekje door je aan te melden via info@groencement.nl.

Locatie: Mundo Kinderopvang in Schiedam

Kosten: Gratis voor metselaars.
€45,- voor belangstellenden.
Inclusief hapje en drankjes.

Aanmelden: info@groencement.nl.

Groen Cement Academie

Leergangen voor de pedagogisch professional

4-SEIZOENEN leeringGroene kinderopvang; ervaren en ontwikkelen met de seizoenen

Trainers:
Anne van der Veen en Janneke Hagenaar
Wanneer:
15 juni 2024, 19 oktober 2024, 18 januari 2025, 12 april 2025 van 10.00-13.00 uur.
Locatie:
't Koetje in Bathmen (Overijssel)
Prijs:
Metselaars 300,-
Belangstellenden 350,-
Aanmelden:
info@groencement.nl

In elk seizoen is er van alles te doen. Deze leergang is een verdieping op onze seizoensspreekuren. We gaan ervaren en doen, leren en verdiepen, ontwerpen en plannen maken voor de eigen praktijk. Je bent van harte uitgenodigd om samen met ons elk seizoen jouw skills als groene pedagoog te verdiepen.

Dit doen we op één van onze inspirerende groene kinderopvanglocaties ’t Koetje in Bathmen. Onze trainers Janneke Hagenaar en Anne van der Veen hebben een prachtig programma gecreëerd. We starten op 15 juni met onze Zomer leergang.

INHOUD 

  1. Zaterdag 15 juni 2024 | 10.00-13.00 uur; zomer met zand, zon en water

Wat zijn binnen de groene kinderopvang in de zomer uitnodigingen en uitdagingen?

Wat leren we in en van de natuur. Welke nieuwe skills komen we tegen? We gaan leren over sensomotoriek, embodied learning en vies worden als kans en uitdaging. We maken samen iets op de locatie om achter te laten en dat idee kun je op je eigen locatie uitwerken.

  1. Zaterdag 19 oktober 2024 | 10.00-13.00 uur; herfst in geuren en kleuren

In deze bijeenkomst gaan we aan het werk met verzamelen en oogsten. We leren meer over taal en taal-denkgesprekken in de natuur. We ontwerpen vanuit risicovol spel. En welke loose parts geeft de natuur in de herfst?

  1. Zaterdag 18 Januari 2025 | 10.00-13.00 uur; winter vertragen en verwachten

In deze bijeenkomst staan we stil, denken we na over wat er in stilte in de natuur gebeurt en nodig is. We gaan leren over dieren in de winter, comfortabel plekken binnen en buiten om rust en ruimte te ervaren. En we maken materiaal voor de dieren om in de tuin te gebruiken.

  1. Zaterdag 12 April 2025 | 10.00-13.00 uur; lente groei en voeding

In deze bijeenkomst gaan we zaaien, poten en stekken. We gaan leren over de moestuin, het belang van gezonde voeding. We maken een tuinplan of een receptenboek.

In elke bijeenkomst staan natuur en kind centraal. Thema’s die voorbij komen: het seizoen, spelen en onderzoeken /voeding/ pedagogiek.

Over Anne van der Veen:

Je kan me geen groter plezier doen dan met de handen in de aarde wroeten, tango dansen en hardlopen in de zon. Dat zijn de dingen die ik in mijn vrije tijd doe. Maar ik werk ook graag als pedagogisch coach in de kinderopvang. Als coach laat ik mijn collega's in Groningen zien hoe leuk en lekker gezond eten met kinderen is, hoe je het spel buiten nog uitdagender kan maken en wat je allemaal kan doen rondom de moestuin. Al deze inspiratie geef ik graag door.

 

Over Janneke Hagenaar
Janneke Hagenaar is eigenaar van Bureau Hagenaar. Vandaaruit werkt zij als adviseur en trainer op het gebied van verbetering en verdieping van de praktijk in kinderopvang en onderwijs. Haar doel is om gezamenlijk met kinderen, ouders en collega’s te zoeken naar kansen, ideeën om thema’s als‘onderzoeken, spel, natuur, kunst en cultuur’ meer aandacht te geven. Twee dagen per week werkt ze als onderzoeker bij het Lectoraat Natuur Ontwikkeling Kind in Leiden. Als directeur van Groen Cement is zij een bekende en bevlogen ‘aanpakker’.

"Kruip in de huid van..." Over verrijkende natuurervaringen voor kinderen en professionals”

Trainer: Elizabeth Binsbergen
Wanneer:
11 oktober (9.30 - 11.30 uur), 9 november (9.30 - 16 uur)
Locatie:
't Koetje in Bathmen (Overijssel)
Prijs:
Metselaars 300,-
Belangstellenden 350,-
Aanmelden:
info@groencement.nl

"Kruip in de huid van..." is een training over hoe natuur verrijkend kan zijn voor kinderen en ook voor jou als begeleider.Praktische Groen Cement training van 3 dagdelen (op vrijdagochtend 11 okt 9.30 - 12.00 en zaterdag 9 november 9.30 - 16 uur 2024). Deze training is bedoeld voor uitvoerend Pedagogisch medewerkers en voor Gastouders, iedereen die kinderen van 0 – 6 jaar, opvangt en mee-opvoedt.

Programma:

Vrijdag 11 oktober 9.30 - 12.00 uur
Start met stellingen spel. o.a. de stelling: “Natuur verzorgt een deel van de opvoeding, PWers kunnen achterover leunen.” In deze 1,5 dag en op je eigen locatie ga je deze stelling onderzoeken, ermee spelen en oefenen en uitproberen. Verder komt aan de orde: Natuur levert rijke taal. Natuur is niet af, je kunt er nog van alles mee doen, van maken, mee spelen, bij fantaseren. Natuur vraagt ook om rijke taal. Hier doen we een paar oefeningen mee. Buiten gaan we oefenen met nieuwsgierige vragen stellen.

En we doen 3 activiteiten waarin we taal en natuur koppelen:
- 0-2 jaar voelnatuur & beweegnatuur
- 2-4 jaar verwondernatuur & vergelijknatuur
- 4- 6 jar onderzoeknatuur & doe+maaknatuur
Binnen: huiswerkopdracht bespreken. Je krijgt "Observatie-Actie formulier" mee.

Tussen 11 okt en 9 nov observeer je kind & natuur, stel je vragen aan kinderen en aan je collega's en probeer je wat jouw reactie kan zijn en test je een korte natuuractiviteit.

Zaterdag 9 november 9.30 – 16 uur
Natuurrijke vrolijke startactiviteit: die je ook zo op de opvang kunt doen met kinderen. Huiswerk bespreken en een paar van de activiteiten buiten doen, zo krijg je nieuwe inzichten en ideeën. En intussen letten we op: Welke taalvaardigheid oefent een kind? Welke zintuigen komen aan bod? Hoe kan een kind hiervan groeien? (sociaal/ soc. emotioneel/ motorisch (grove/fijne)/ cognitief/ creatief)
Zelfmaak lunch: natuur-pannenkoeken bakken van melk van de koeien en meel dat we zelf malen. Boek: "Alles voor een pannenkoek" Natuurbeleving vanuit een verhaal en iets maken: Trekvogel belevenis met windvaan. Korte nabespreking met vertelstok. Wat leverde deze Groen Cement training jou op? Hoe denk je nu over de stelling: “Natuur verzorgt een deel van de opvoeding, PWers kunnen achterover leunen.” ?

Prijs:
€350,- incl. werkmateriaal, koffie/thee en versnaperingen.
€300,- voor kwaliteitsmerkhouders van Groen Cement.
Aanmelden: info@groencement.nl

OVER ELIZABETH

Elizabeth Binsbergen heeft veel ervaring met trainingen voor volwassenen, met activiteiten voor kinderen in de natuur en als jeugdwerkadviseur. Ze heeft daarna o.a. gewerkt bij Natuurmonumenten en als adviseur & trainer voor vrijwilligers in het jeugdwerk. Sinds oktober 2016 is Elizabeth ook coördinator van NME de Naturij, centrum voor natuur- en duurzaamheidseducatie in Drachten. Ze is bevoegd Natuursprong trainer en heeft een licentie voor Peuters in het wild van Natuur is een feest.

 www.natuurlijk-in-beweging.nl