logo

P1070286

Het Papegaaiennest

papegaaienest reeuwijk 1

Het Papegaaiennest in Reeuwijk is onderdeel van Kern kinderopvang Randstad

Kinderen van 0 tot 12 jaar zijn welkom bij ons op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of de buitenschoolse opvang.

Buitenspelen, bewegen en groenbeleving zijn een belangrijk onderdeel in de activiteiten die wij bieden voor kinderen van alle leeftijden. Of het nu gaat om zingen, beweegspelletjes, dansen, voorlezen, knutselen of muziek maken, veel kan buiten gedaan worden. We gaan dan ook elke dag met alle kinderen naar buiten. Hierbij vergeten we uiteraard de baby's niet. Eventueel met een kruippakje aan mogen ze heerlijk bewegen en voelen aan gras, zand of water in onze prachtige natuurtuin. Voor de oudere kinderen hebben we laarsjes en regencapes en er is dus ook bij regen geen reden om niet naar buiten te gaan.

We vinden het belangrijk kinderen te laten kennis maken met alles wat in hun directe omgeving leeft in de natuur. Dat kan een spinnetje zijn, een slak, kikkervisjes of wormen. Deze kunnen kinderen buiten onderzoeken, of eventueel meenemen naar binnen en dan bestuderen in bijvoorbeeld een wormenbak.

We gaan vaak op pad in natuurgebied Het Reeuwijkse Hout en knutselen veel met natuurlijke materialen. Hierdoor leren we kinderen tevens dat je geen 'echt speelgoed' nodig hebt om te kunnen spelen. Kinderen bewust maken van de seizoenen met sneeuw, wind, hagel, zon en regen is een onderdeel van onze activiteiten. Daarbij laten we ze spelenderwijs kennis maken met het zaaien van voedsel zoals tomaatjes, aardbeien en sla. Elke groep op onze kinderopvang is direct verbonden met tuin of balkon waarop bakken met groente, kruiden, fruit en bloemen. Kinderen leren hierdoor dat niet alles zomaar vanzelf groeit. De oogst wordt in de loop van het jaar lekker opgegeten. Ouders adviseren we kinderen niet te nette kleding aan te trekken, en laarsjes en reservekleding mee te geven.

Kern kinderopvang Het Papegaaiennest

Kinderdagverblijf/Peuterspeelzaal/ Buitenschoolse Opvang

p/a Hooiweide 6

2811 JE REEUWIJK

0182-399411

www.kern-randstad.nl

Kinderopvang ZON

zon2

De natuur is van ons.

We gaan altijd naar buiten. We hebben overallen voor de kinderen en laarzen. We vragen de oudersom hun kinderen veel oude reservekleding mee te geven. Als het regent dragen we een regenjas en als het koud is een lekkere warme jas, een muts en een shawl.

ZON! heeft een kindercentrum voor kinderen van 0 tot12 jaar.

Het kindercentrum heeft een eigen ontdektuin. De baby’s liggen daar in het gras en kijken naar de wuivende blaadjes boven hun hoofden, de dreumesen kruipen door de wilgentenentunnel en de peuters zijn regelmatig op zoek naar kriebelbeestjes. Er zijn ook drie kippen. Als zij een ei leggen, zijn de kinderen vol vervoering. Ook de pannenkoeken die je daar van kunt maken smaken goed.

Met de kinderen van 4 tot 12 jaar trekken we er op uit. De polder en sportvelden zijn vlakbij.

De acht naschoolse opvang locaties van ZON! hebben allen rondom veel buitenruimte. Er is een locatie met een eigen tuin. Samen met de kinderen zaaien en oogsten we peentjes, sla , radijsjes en mooie bloemen. Er staan fruitboompjes en een wilgentenen hut. In de sloot achter het gebouw vinden de kinderen beestjes, die zij nader bekijken; Slakjes, padden en kikkers.

We hebben ook voor huisdieren gekozen. 4 konijnen en 3 cavia’s worden dagelijks door de kinderen geknuffeld en verzorgd. In de vakantie mogen zij uit logeren bij kinderen van de locatie. We hebben ook een locatie in het recreatiegebied van Delft. Daar beleven kinderen dagelijks avonturen. Speurtochten, hutten bouwen, buiten koken, slootje springen, boompje klimmen en beesten zoeken, vinden en bekijken. Ouders zeggen dat hun kinderen sávonds moe maar voldaan zijn.

Vier locaties bevinden zich op sportterreinen van voetbal en rugby verenigingen. ZON! heeft een groep sportieve mensen in dienst die samen met de kinderen actief bezig zijn met sport en spel. Dit zorgt ervoor dat het aanbod van de activiteiten buiten heel divers is, en kinderen een keuze hebben om te gaan doen waar zij zin in hebben. Een ding hebben kinderen van ZON! gemeen: “buiten zijn is fijn”

Groene Tip 1

Tuintje maken
 
tuintje maken
10 tegels eruit en start je eigen minituin.Bespreek met de kinderen wat zij willen zaaien en oogsten. Aardbeien en groente of mooie bloemen. Misschien wel allebei?
Voor leuke tips en adviezen kun je terecht bij Moesie moestuincoach www.moestuincoach.nl.
 
Als de tegels er niet uit mogen zijn er leuke en eenvoudige  alternatieven. Bijvoorbeeld de Eetbare wand www.eetbarewand.nl
 
 
 
 
Eigen groente

9789060387986 Zie zo zaai je VK Geïnteresseerd in het kweken van eigen groenten? Voor groot en klein? Je vindt in dit boek de hele
 cyclus uitgelegd, te beginnen met het zaadje. Wat is het een wonder om dat te zien ontkiemen en
 uitgroeien tot een plant met blad, stengel en bloeiwijze. En zelfgekweekt smaakt lekkerder, probeer
 maar uit. Het kan in een moestuin maar ook op een balkon of in een grote pot. 
 https://www.christofoor.nl/boek/9789060387986/zie-zo-zaai-je

 

Insecten hotel

insecten hotel

Wat heb je nodig voor een insectenhotel van hout:
- een paar blokken hout
- een boormachine met houtboortjes in maten van 4 tot en met 10 mm

Voor een insectenhotel van steen:
- ventilatie-bakstenen
- een aantal gewone bakstenen en of tuintegels
- eventueel een boor met steenboortjes in maten van 4 tot en met 10 mm

Voor een insectenhotel 'rietjesstijl' :
- een aantal holle rietstengels, bijvoorbeeld bamboe
- stevig tape of dikke elastieken
- boetseerklei
- eventueel conservenblikken
 
 
En dan aan de slag!

Voor het houten insectenhotel neem je een flink houtblok, waar je met boortjes van verschillende maten gaten in boort. Zorg ervoor dat de gaten niet door en door zijn. De insecten houden van een wand achterin hun gangetjes. Plaats het blok vervolgens op een zonnige plek in de tuin. Insecten houden van goed verwarmde ruimtes en kiezen de ingangetjes die in de zon liggen.

Voor het stenen insectenhotel kun je kant en klare ventilatiebakstenen kopen. Enige gaten kun je zelfs nog wat groter maken met een steenboor. Je kunt natuurlijk ook een aantal bakstenen nemen en daar zelf gaten in boren.

Voor een rietjesstijl hotel bind je met tape of elastiek een bos holle rietstengels bij elkaar. Daarna hang je de bundel ergens op, liefst onder een rand van het dak of een vensterbank, zodat het hotel uit de regen hangt. De achterkant van de stengels sluit je af met boetseerklei. Je kunt ze ook in een conservenblik stoppen met de dichte achterkantjes op de bodem van het blik. Dan hoef je de stengels niet bij elkaar te binden. Maar dan moet je wel genoeg rietstengels hebben om het blik mee vol te stoppen.
Je kunt ook deze verschillende materialen combineren.

 
Jonge dieren
 
nieuwbrief april 2012 - 1Het voorjaar is de tijd bij uitstek om met de kinderen een kinderboerderij te bezoeken, waar ze kunnen genieten van het leven om hun heen!
Er worden in deze tijd o.a. lammetjes, kalfjes, kuikens en biggetjes geboren. Lukt het niet om met een hele groep op stap te gaan? Neem contact op met de kinderboerderij of een boeren bedrijf in de omgeving en vraag gerust of ze met een dier op bezoek willen komen.
 
 
Wolken kijken
 
nieuwbrief april 2012 - 2De lucht is in het voorjaar vaak gevuld met prachtige wolken. Ga met een groep kinderen ergens in het gras liggen en vertel elkaar wat je allemaal ziet in die wolken. De fantasie van de kinderen zal zeker worden geprikkeld!

Inspiratie

Hoe was het ook al weer? Het gevoel dat je kreeg wanneer je op een zonovergoten lentedag door het bos rende en de laaghangende takken met het nog jonge blad tegen je gezicht sloegen? Of dat zachte gekraak als je het vliesdunne laagje ijs na de eerste nachtvorst met je laars aanraakte. De afdrukken in het natte zand die je op het strand maakte als je op een warme zomerdag de zee in rende.
 
Onbevangen en onbekommerd was de omgang met de natuur. De blik was naar buiten gericht; tegenwoordig is dat anders. Er is immers zoveel binnenshuis en in de stad te beleven dat de buitenruimte er minder toe doet. Dat is jammer want zo vervreemden kinderen van de natuur.
 
Natuur moet voor kinderen weer betekenis krijgen; planten en dieren moeten hun plaats hervinden in het wereldbeeld van het kind.
 
Er wordt al veel gedaan aan natuur- en milieueducatie; niet alleen door de NME-centra, maar ook door de kinderopvang.
 
Wij, Groene Metselaars, proberen de professionals in de kinderopvang en de professionals op het gebied van natuur en milieu samen te brengen met als doel kinderen en natuur te herenigen.
 
 

Om te lezen

 • Richard Louv - Het laatste kind in het bos
  Louv laat zien dat direct contact met de natuur van wezenlijk belang is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen. Louv slaat niet alleen alarm, hij vertelt ook hoe we de verbroken relatie met de natuur kunnen herstellen.
 • Bert Ydema De groene hemel
  Een idyllisch en tegelijkertijd praktisch boek waarin de schooltuin wordt vertaald naar de achtertuin. Voor iedereen die het belang ziet van natuuronderwijs.
 • Mariska Thieme & Rikky Schrever - Uurtje natuur
  Lees in een uurtje alles wat je wilt weten over het weer, het bos of de moestuin
 • Bram Wolthoorn & Roger Klaassen Mijn eerste tuinboek
  Kinderen leren omgaan met de natuur, te beginnen in de eigen tuin
 
Over het inrichten van buiten ruimte
 • Bureau Niche - Boekje Buitengewoon
  Ruim zeventig pagina's vol ideeën, tips, uitspraken, illustraties, foto's en activiteiten voor de inrichting en het gebruik van de buitenruimte.
 
Praktijkvoorbeelden van kinderopvang met natuur: