logo

P1070286

Nieuwsbrief april 2013

 

In deze nieuwsbrief:

- Uitreiking 1ste Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang

- Lodewijk Hoekstra en zijn liefde voor natuur

- Even voorstellen: Marja van Delden en de Buitenspeelmap

- Buitenspeel-idee: Kikkersnot! (TIP!)

- Promotiefilm

- Metselaar in Beeld – Sandra van der Wielen van In2nature

- Agenda

- Colofon

- - - -

Uitreiking 1ste Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang

Donderdag 28 maart 2013 was een bijzondere dag voor Groen Cement en niet alleen voor ons, ook voor Kinderopvang 't Hummelhûs. Voorzitter Janneke van den Bos ging samen met metselaars Marian Dieterman en Ralf Smeets op pad om het eerste kinderdagverblijf te toetsen aan de kenmerken van het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang.

Het was een koude dag. De kinderen van 't Hummelhûs leken daar totaal geen last van te hebben. Overal in de grote buitenruimte waren kinderen met rode wangen intensief en enthousiast aan het spelen.

Koeien kijken, klimmen in de struiken, spelen in de zandbak, rijden op een fietsje en achter elkaar aan rennen; ieder kind vermaakte zich op zijn eigen manier. De aardperen waren twee weken eerder gepoot door de kinderen en ook binnen stonden kweekkasjes. Voor alle kinderen zijn er laarzen en overalls zodat zij heerlijk kunnen spelen zonder zich te bekommeren om hun kleding.

Theresia Tel van 't Hummelhûs gaf een rondleiding en vertelde vol liefde over hun visie. Maar ook de kinderen vertelden graag over hun kinderdagverbijf. Zo vertelde een driejarig meisje dat zij het het leukste vindt om met haar laarsjes in de plassen te stampen.

Aan alle 27 kenmerken van het kwaliteitsmerk werd ruim voldaan waardoor 't Hummelhûs het eerste landelijke Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang in ontvangst kon nemen.

130328 uitreiking hummelhus 1  http://www.thummelhus.nl/

Het kinderdagverblijf in Oudehorne is een voorbeeld voor groene kinderopvang. Janneke van den Bos: 'Het Hummelhûs heeft de ideale buitenruimte om kinderen op alle manieren kennis te laten maken met natuur en dieren.'

Benieuwd of jouw locatie ook in aanmerking komt voor het kwaliteitsmerk? Kijk op www.groencement.nl/groen-cement/kwaliteitsmerk-groene-kinderopvang

 130328 uitreiking hummelhus 2

Lodewijk Hoekstra en zijn liefde voor natuur

De meeste mensen kennen hem wel, Lodewijk Hoekstra bekend van het tv-programma 'Eigen Huis & Tuin' en tegenwoordig ook van het programma 'Green-kids'. Lodewijk vertelt aan Groen Cement waar zijn liefde voor natuur en kinderen vandaan komt.

persfoto lodewijk hoekstra

Van huis uit ben ik druk met groen in de weer. Mijn ouders hadden een woonboerderij met groentetuin, kippen een ezel en twee varkens. Daarnaast hadden zij een grote tuin waarin ik regelmatig heb geholpen. Ik ben van mening dat ik daar mijn liefde voor tuinieren en de natuur in het algemeen heb opgedaan. Ik realiseer me dat veel kinderen vandaag de dag zonder groen en zonder natuur opgroeien en dat baart me grote zorgen. Immers zij zijn de generatie die straks moet zorgen voor een duurzame wereld en ergens moeten ze dat 'wauw-gevoel' krijgen met betrekking tot groen. Via mijn tuinprogramma probeer ik mensen te inspireren en ook kinderen. Daarnaast heb ik zelf een programma bedacht en dat is nu dagelijks te zien op RTL 8 genaamd Green-kids, daar zien kinderen weer de natuur zoals die bedoeld is. Lekker vies worden, buiten zijn, plantjes kweken en bijvoorbeeld boomklimmen.

Voor kinderen is het belangrijk dat de natuur een meer centrale rol krijgt in hun leven, anders komen ze er nog verder vanaf te staan. Daarnaast is het gewoon gezond om veel groen om je heen te hebben, zowel binnen als buiten. Groene kinderopvang vind ik dan ook helemaal passen in deze tijd en ik denk ook dat kinderen het serieus leuker vinden in plaats van zo'n suf lokaal waar ze moeite hebben met concentreren, hoofdpijn, slechte lucht etc. Groen Cement zet zich in om natuurorganisaties en de kinderopvangbranche te laten samenwerken om samen de kinderopvang te vergroenen. Dat lijkt me niet alleen een goede, maar ook broodnodige zaak!

Lodewijk Hoekstra

- - - -

Even voorstellen: Marja van Delden en de Buitenspeelmap

In deze nieuwsbrief willen wij jullie graag voorstellen aan Marja van Delden. Marja heeft samen met Greet Caminada de map 'Buitenspelen' ontwikkeld. Uit ervaring weten wij dat dit een prachtige kijk-, lees-, en doemap is. De map is bedoeld voor pedagogisch medewerkers in BSO/TSO, kinderopvang en voor leerkrachten in de onderbouw en middenbouw van basisscholen. Studenten op de Pabo en andere opleidingen kunnen hier veel profijt van hebben! Het is een waardevolle en inspirerende bron die ervoor zorgt dat kinderen vaker en met nog meer plezier buiten kunnen spelen, en daar gaat het uiteindelijk om!

map buitenspelen marja v delden

Marja zal in iedere nieuwsbrief van Groen Cement een Buitenspeel-idee beschrijven welke met weinig geld en middelen te realiseren is. Deze maand start zij met Kikkersnot!

marja van delden

Marja van Delden was leerkracht in de onderbouw en deeltijd fotograaf. In het onderwijs heeft zij zich ingezet voor kinderen die buitenspel staan. Het jonge kind heeft altijd haar speciale aandacht gehad. Deze ervaringen gebruikt ze nu in haar workshops over 'Rijk Buitenspelen'. www.kommee.com

Meer informatie over de map Buitenspelen is te vinden op www.buitenspeelmap.nl

- - - -

Buitenspeel-idee: Kikkersnot!

Dit is de maand van de kikkerdril!
Heel spannend om een glazen bak op je groep te zetten en samen de ontwikkeling te volgen van eitje naar kikker.

Zoek van te voren een geschikte sloot, zodat je doelgericht met je groepje op stap kunt gaan. Neem schepnetjes, zeven, soeplepels, emmers mee.

kikkersnot 1 

Een schepnetje kunnen kinderen van huis meenemen, maar ze zijn ook makkelijk te maken van een bamboestok met een cirkel van stevig ijzerdraad aan het eind.

Hier naai je met grote steken een stuk vitrage aan vast of een sinaasappel-netje. Kinderen van een jaar of 5 kunnen dit al wel zelf.

Spreek duidelijk de regels of voordat je naar de sloot gaat!

Alle andere beestjes/plantjes die de kinderen opvissen zijn ook het bestuderen waard! Je kunt de vondsten bekijken met behulp van www.dierenzoeker.nl, maar in de Buitenspeelmap staat op blz. 134 ook leuke informatie.

kikkersnot 2

Richt een hoekje in op de speelplaats waar de kinderen ongestoord hun waarnemingen kunnen doen. Zet er een paar tafels neer met daarop vergrootglazen, loepen, pipetjes, bekertjes, platte bakken en theezeefjes.

Wanneer je een microscoop kunt regelen, is dat natuurlijk helemaal geweldig!

Wanneer het te riskant is voor je groepje om echt naar de waterkant te gaan, kun je zelf een grote bak met water halen. Op de speelplaats kunnen kinderen daar hun voorraad halen.

Meer lezen? Hoofdstuk 54 'Spelen in de sloot' in de Buitenspeelmap.
Meer informatie? www.buitenspeelmap.nl

- - - -

Promotiefilm

In de laatste nieuwsbrief hebben wij jullie verteld over de wens om een promotiefilmpje te laten maken in aanloop naar '2014 - het Jaar van de Groene Kinderopvang'. Dit nieuwe, korte filmpje zou een enorme bijdrage kunnen leveren om de kinderopvang enthousiast te maken om te streven naar het behalen van het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang.

Diverse metselaars en andere betrokken partijen hebben positief gereageerd en geld gedoneerd om dit filmpje te financieren. Wij zijn jullie ontzettend dankbaar en zullen jullie allen met naam in de aftiteling kenbaar maken!

Inmiddels hebben De Superhelden opdracht gekregen om een nieuw filmpje voor Groen Cement te maken. Het vorige filmpje, tevens gemaakt door De Superhelden, is een groot succes gebleken en is inmiddels ruim 11.000 keer bekeken op YouTube.

filmgc

Samen kunnen we wéér een groene kettingreactie teweeg brengen op YouTube, seminars en congressen. Doe mee en help Groen Cement met een vrijwillige donatie van bijvoorbeeld € 50, voor een nieuwe film ter promotie van '2014 - het Jaar van de Groene Kinderopvang'. Alle donateurs zullen in de aftiteling met naam bedankt worden! Uiteraard is iedere bijdrage welkom. Het volledige bedrag zal ten goede komen aan de productie en promotie van de film en de activiteiten die wij in 2013 en 2014 willen organiseren.

Donaties kunnen overgemaakt worden naar bankrekeningnummer 1534.42.115 t.n.v. Stichting Groen Cement in Delft, onder vermelding van 'donatie promotiefilm/2014'. Alvast bedankt!

- - - -

Metselaar in beeld: Sandra van der Wielen van In2Nature

Veel mensen zullen haar inmiddels kennen; Sandra van der Wielen van stichting In2Nature.

Sandra is een metselaar van het eerste uur, graag geven we haar het woord in deze Metselaar in Beeld.

sandra

Wie ben je en wat doe jij?

Ik ben Sandra van der Wielen, ik ben bioloog, bushcraft instructeur en oprichter van stichting in2nature. Wij vertalen bushcraft technieken - over(het)leven in de natuur - naar praktische activiteiten met kinderen en jongeren. Activiteiten die blijven hangen, omdat ze meteen bruikbaar zijn en ook nuttig en heel basaal.

Wat was jouw motivatie om je aan te sluiten bij Groen Cement?
De wens vanuit de kinderopvang zelf om groener te worden! Dat is iets wat ik alleen maar kan ondersteunen en waar wij vanuit in2nature veel ondersteuning aan bieden.

Wat maakt Groen Cement nuttig en of noodzakelijk?
Veel KDV of BSO's willen wel groener, maar weten soms niet zo goed hoe. Ze zijn er inmiddels wel van overtuigd dat natuuractiviteiten en buiten zijn niet alleen goed is, maar ook heel erg leuk voor de kinderen. Maar ze weten niet altijd wat ze dan buiten moeten doen. Als Groene metselaars kunnen we de KDV en BSO organisaties daarbij helpen en ze vertrouwen geven.

Heb je als persoon en of ondernemer ook baat bij het netwerk van Groen Cement?
Ja, onze stichting en het doel ervan wordt hier mede door verspreid en bekend gemaakt.

Hoe zie jij Groen Cement in de toekomst?
Als een vraagbaak voor KDV en BSO en het liefst natuurlijk als iets dat in de toekomst overbodig wordt, omdat groen en natuur voor alle KDV's en BSO's vanzelfsprekend is.

Wat zou je ouders en verzorgers mee willen geven?
Go in2nature! www.in2nature.eu, volg ons op twitter en facebook.

Voor wie niet bekend is met de activiteiten van in2nature, hierbij een korte kennismaking.

in2nature

... zet zich in voor: een duurzame relatie tussen natuur en mens.

...wil: jong en oud weer verbinden met natuur door middel van de in2nature-methode.

... doet: bushcraft (wildernis activiteiten) met jongeren en bedrijven, natuurfotografie, projectondersteuning, advies, projecten, teambuilding, trainingen, workshops en bedrijfsuitjes.

... is er voor: jeugd en jongeren, VMBO, jongerenbegeleiders, pedagogisch medewerkers, welzijnsorganisaties, instellingen, organisaties en bedrijven.

... staat voor: UITDAGENDE activiteiten DOEN in de NATUUR, SPANNING en ERVAREN, van de paden af, SAMEN, vertrouwen en WAARDEREN, cool, primitief en VERBINDING

BSO in 2 nature: 6 uitgewerkte wildernisactiviteiten

Speciaal voor de BSO heeft in2nature een programma ontwikkeld met wildernisactiviteiten in de 6 overlevingsthema's: vuur, eten en drinken, zintuigen, jagen en sluipen, onderkomen en gereedschappen.

Deze thema's bestaan uit een programma van minstens 1,5 uur, compleet met introductie, energizer, achtergrondinformatie, uitbreiding voor de allerkleinsten, tips voor een duurzame kinderopvang organisatie en veel plaatjes en foto's voor een groot gemak in het gebruik. Bij de activiteitenbladen hoort ook een handleiding met veel achtergrond informatie. Dit pakket is praktisch in gebruik en een bron van inspiratie. U kunt een impressie van de handleiding en activiteitenbladen downloaden via www.in2nature.eu/index.php/bso. De handleiding en activiteitenbladen ontvangt u gratis bij een training van in2nature speciaal voor pedagogisch medewerkers van de BSO en kinderopvang. Hierin behandelen we deze thema's, leren u zelf alle overlevingstechnieken en ondersteunen bij praktische vragen over materiaal, veiligheid en locatie mogelijkheden.

Wilt u ook met de BSO in2nature? Neem contact met ons op of kijk op onze website www.in2nature.eu/index.php/kdv-bso

- - - -

Agenda

19 april 2013

Groen Cement staat met een stand op de informatiemarkt bij het 10de Jaarcongres van het vakblad Kinderopvang in De Reehorst in Ede.

Meer informatie over het congres: www.reedbusiness.nl

4 t/m 12 mei 2013

Nationale Vogelweek 2013. Voor activiteiten bij jou in de buurt: www.vogelweek.nl

25 en 26 mei 2013

Nationale Kinderboerderijenweekend. Meer informatie: www.kinderboerderijenweekend.nl/

12 juni 2013

buitenspeeldag 2013Landelijke Buitenspeeldag! Meer informatie: www.buitenspeeldag.nl

28 juni 2013

Nationale ModderDag. Meer informatie: www.veldwerknederland.nl/kindercentra/modderdag/207

Heb je tips voor de agenda? Of organiseer je zelf een activiteit, geef het door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- - - -

Colofon

Aan deze nieuwsbrief hebben meegewerkt: Lodewijk Hoekstra, Sandra van der Wielen, Marja van Delden, Janneke van den Bos en Mariska Thieme-Schrever. Eindredactie door Mariska Thieme-Schrever.

Wil je ook meewerken aan de nieuwsbrief, heb je een tip of wil je éénmalig een artikel aanleveren?

Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsbrief oktober 2013

 

- 2014 het Jaar van de Groene Kinderopvang

- Versterking Groen Cement

- Kwaliteitsmerk Groene kinderopvang

- Natuurtop pleit voor groenere schoolpleinen

- Buitenspeel-idee: Spelen met mais en ander herfstmateriaal

- Lees-, les- en werkmateriaal

- Recensie 'Het Slecht Weer Boek'

- Metselaar in beeld – Esther Boverhof

- Agenda

 

Colofon

Aan deze nieuwsbrief hebben meegewerkt: Esther Boverhof, Marja van Delden en Alberthe Papma. Samenstelling en eindredactie: Adrie Beyen en Mariska Thieme-Schrever.

Wil je ook meewerken aan de nieuwsbrief, heb je een tip of wil je éénmalig een artikel aanleveren?

Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsbrief januari 2011

Een nieuwe groene stichting

Er zijn veel projecten die zich inzetten om de band tussen kinderen en natuur te versterken. Stichting Groen Cement is van mening dat dit goede initiatieven zijn, maar de stichting wil een stap verder gaan. Om kinderen écht te bereiken moeten zij structureel in contact komen met natuur, onafhankelijk van leeftijd, woonplaats, religie of sociale achtergrond.
Vanuit deze achtergrond heeft de landelijke Stichting Groen Cement zich ten doel gesteld iedereen die zich met de relatie kind-natuur bezig houdt met elkaar te verbinden.
 
 

Een bevlogen directeur

Groen Cement is een initiatief van Janneke van den Bos, directeur van Kinderopvang Zon in Delft: Natuur- en milieuorganisaties richten zich op natuur, en de kinderopvang richt zich op kinderen, zegt Janneke. Steeds meer mensen beseffen dat natuur van groot belang is voor de ontwikkeling van kinderen en dat kinderen van groot belang zijn voor het behoud van natuur.
Kinderen zijn immers de volwassenen van morgen, en natuur is de basis van ons bestaan. Zo zijn kinderen en natuur de belangrijkste schakels voor de toekomst van de aarde, vervolgt Janneke.
 
 

De eerste regiobeurs

Stichting Groen Cement wil een brug slaan tussen professionals in de kinderopvang en professionals op het gebied van natuur en milieu. Groen Cement organiseert daartoe regionale beurzen waar de deelnemers elkaar kunnen ontmoeten en motiveren. Zo kan men elkaar inspireren om in de kinderopvang groene buitenactiviteiten en onvergetelijke natuurbelevenissen op het programma te zetten. Samenwerking is het uitgangspunt: gezamenlijk inzetten voor dat wat belangrijk is.
 
 
Het programma van de eerste beurs (regio Zuid-Holland) op 15 april bestaat uit een ochtend met een inspirerende spreker en een compilatie in beeld en geluid van praktijkvoorbeelden kinderopvang en natuur. De lunch en het middagprogramma zijn gecombineerd. Op het buitenterrein staan stands met informatie en eten en drinken. En er zijn workshops handen uit de mouwen dus. De workshops zijn onder te verdelen in vijf categorieën: Dieren, planten, de groene buitenruimte, buitenactiviteiten en binnenactiviteiten gericht op natuur. Door het volgen van de workshops komen de mensen van de kinderopvang en de groene professionals op een natuurlijke wijze met elkaar in contact.
Locatie: Lijm en Cultuur in Delft. Aanmelden op www.groencement.nl.
 
 

Bestuur

De Stichting Groen Cement is een kleine, platte organisatie, die de lijntjes kort houdt en daarom snel en efficiënt kan handelen. Het bestuur bestaat uit een voorzitter, secretaris en penningmeester; vrijwilligers die zich uit idealisme inzetten.
 
 
 

Website

In januari is www.groencement.nl life gegaan. Op de website zijn de professionals op het gebied van natuur en milieu te vinden. Daarnaast is er een agenda, paginas voor aspirant sponsors en groene metselaars, zoals actieve leden zich graag noemen.
 
 

Stichting Groen Cement en ANBI

Sinds 1 januari 2008 zijn giften gedaan aan goeddoelinstellingen aftrekbaar van het belastbaar inkomen mits de instelling aangemerkt is als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Het bestuur hoopt in de loop van het jaar te kunnen melden dat de Stichting Groen Cement de status ANBI verworven heeft.
 
 
Voor meer informatie over de Stichting Groen Cement:
e-mail: <A href="mailto:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." data-mce-href="mailto:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.</A> Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of neem contact op via 06 - 30 77 25 41.